Inflammation in the ear canal.

Dechra nudi rešitve za otitis externa pri psih

Otitis externa (OE) je pogost razlog, da pes obišče veterinarsko ambulanto1, primeri ponavljajočih otitisov pa so nekaj s čimer se veterinarji pogosto srečujejo.

Ni samo pomembno prepoznati primarni vzrok otitisa in pravočasno obvladati akutno vnetje, da bi se izognili tveganju za nastanek kroničnih sprememb, ampak je za pravilno odločitev pomembno upoštevati tudi vse dejavnike odvisne od posameznega primera, ki vplivajo na izbiro zdravljenja.

Uspešen izid za vse strani je odvisen od dobrega timskega sodelovanja med veterinarsko ekipo in lastnikom psa.

Nedavni obsežni intervjuji z veterinarji in rezultati raziskav po vsej Evropi2 kažejo, da je komunikacija z lastniki pomemben in včasih stresen del obvladovanja primerov otitisa ter da je znanje lastnikov o vnetju zunanjega sluhovoda precej skromno.

Veterinarji se lahko prijavite tukaj, če želite izvedeti več o naših novih orodjih za komuniciranje z lastniki psov o otitisu

Kakšna je definicija vnetja zunanjega sluhovoda? 

Otitis externa se definira kot vnetno stanje, ki prizadene zunanji sluhovod in sega od uhlja do bobniča3. Vendar pa v praksi, čeprav so fiziološke spremembe, ki nastanejo kot del vnetnega odgovora (toplota, rdečina, oteklina) pomembne, privede pacienta v veterinarsko ambulanto individualni klinični odziv na te spremembe.

Podobno, čeprav je OE pogosto povezan z bakterijsko in/ali glivično infekcijo, se po definiciji OE lahko pojavi brez vpletenosti sekundarnih oportunističnih patogenov. Začetno vnetje, povezano z vnetjem zunanjega sluhovoda spremeni okolje sluhovoda, kar nato spodbudi prekomerno rast komenzalnih povzročiteljev prisotnih v ušesu (predvsem Staphylococcus spp. in Malassezia spp.), kar privede do infekcije.

Klinični znaki OE lahko vključujejo tresenje glave, drgnjenje, srbenje, bolečino in neprijeten vonj – vendar se to lahko razlikuje glede na vrsto otitisa, ki je prisoten. Znaki so lahko enostranski ali dvostranski, kar lahko nakazuje primarne vzroke.

Kategorizacija vnetja zunanjega sluhovoda

Različne vrste OE se lahko klasificirajo glede na klinično prezentacijo4:

Značilne klinične ugotovitve:

Blaga pordelost kože v sluhovodu in uhlju z malo izcedka ali brez njega.

Značilne citološke ugotovitve:

Prisotni so keratinociti, včasih vendar redko z vnetnimi celicami, brez znakov prekomerne rasti mikrobov. (Običajno se pojavi pri atopičnem dermatitisu in kaže na vnetje brez infekcije).

Značilne klinične ugotovitve:

Zmerna pordelost kože v sluhovodu in uhlju ter pretežno voskast izcedek.

Značilne citološke ugotovitve:

Prisotnost vnetnih celic in prekomerna rast komenzalov (Staphylococcus spp. in/ali Malassezia).

Značilne klinične ugotovitve:

Sluhovod in uhelj sta pogosto rdeča, včasih ulcerirana in boleča. Običajno se povezuje s kronično boleznijo in nepovratnimi anatomskimi spremembami.

Značilne citološke ugotovitve:

Velika količina vnetnih celic z možnimi paličastimi bakterijami.

Kateri so najpogostejši primarni vzroki otitisa?

Otitis externa ima pogosto večfaktorsko etiologijo, ki jo lahko razdelimo na primarne in sekundarne vzroke, skupaj s predispozicijskimi in perpetuirajočimi dejavniki:

 • Primarni vzroki so dejavniki, ki sprožijo začetno vnetje ušesa
 • Sekundarni vzroki so infekcije, ki nastanejo kot posledica primarnega vnetja
 • Predispozicijski dejavniki so lastnosti, ki prispevajo k razvoju vnetja zunanjega sluhovoda, vendar sami po sebi ne povzročajo bolezni.
 • Perpetuirajoči dejavniki so tisti, ki preprečujejo popolno ozdravitev otitisa, tudi kadar se drugi dejavniki tretirajo in zdravijo

Ko konkretno razmišljamo o primarnih vzrokih vnetja, je pomembno vedeti, da je sluhovod obložen s kožo in zato lahko vsaka bolezen, ki prizadene kožo, prizadene tudi uho.

Alergija je bila opredeljena kot najpogostejši primarni vzrok OE pri psih. Poleg tega so tujki (običajno semena trav), paraziti (Otodectes cynotis in Demodex spp.) in primarna endokrinološka bolezen (hipotiroidizem in hiperadrenokorticizem) prav tako dokumentirani kot pogostejši primarni sprožilci vnetja, ki privedejo do otitisa externa 5,6.

Alergijska bolezen kože

Kot je omenjeno zgoraj je atopični dermatitis (AD) zelo verjetno sprožilec primarnega vnetja v večini primerov vnetja zunanjega sluhovoda. Dejansko so poročali, da je OE prvi znak, ki se pojavi pri več kot 40 % psov z AD7, pri nekaterih psih pa je to tudi edini klinični znak, ki ga pokažejo. Drugi najpogostejši alergijski sprožilec otitisa je neželena reakcija na hrano.

Ne glede na vrsto primarne alergije je začetna klinična in citološka slika običajno kot zgoraj opisani eritematozni otitis. Šele ko je funkcija bariere sčasoma oslabljena se komenzalni organizmi (običajno Malassezia in Staphylococcus spp.) začnejo prekomerno razraščati, začetno vnetje sproženo zaradi alergije pa privede do sekundarne bakterijske in glivične infekcije.

Credit C Walker, ThePhotoVet

Zakaj je pomembno vztrajati pri kontrolnih pregledih?

Večina primerov otitisa ima primarni vzrok, ki ga je treba pravočasno prepoznati in ustrezno zdraviti, da se izognemo trajnim, nepopravljivim, kroničnim spremembam.

Priporoča se kontrolni pregled pri katerem lahko preverite uspešnost zdravljenja akutnega vnetnega stanja in se pogovorite o težavah pri uporabi zdravil, da zagotovite umirjanje bolezni, pomembno pa je tudi, da začnete graditi Vseživljenjsko partnerstvo za težave z ušesi.

Če sodelujete z lastnikom kot ekipa s poudarkom na jasni komunikaciji, povečate verjetnost dogovora o dolgoročni rešitvi, ki bo odgovarjala vsem. Kontrolni pregledi so ključni pri tem procesu.

Zakaj je citologija pomemben del spremljanja primerov?

Citologija je pomembna pri vseh primerih vnetja zunanjega sluhovoda pri psih. Ne samo, da zagotavlja dragocene informacije o morebitni prekomerni rasti mikrobov za presojo ali bo protimikrobna terapija potrebna ali ne. Je tudi pomemben postopek za ocenjevanje odziva na zdravljenje in ali je morda potrebna sprememba strategije.

Kako izbrati zdravljenje?

Ko gre za različne možnosti zdravljenja vnetja in infekcije ušes se zavedate, da imate na izbiro veliko različnih proizvodov.

Razlog za tako veliko izbiro je, da ko gre za vnetje ušes - ne obstaja ena sama rešitev, ki bi bila najboljša za vsakega psa.

Pri izbiri najboljšega zdravljenja je treba upoštevati vse naslednje dejavnike:

 • Stopnjo vnetja
 • Znake prekomerne rasti bakterij in glivic
 • Vse nacionalne smernice o izbiri zdravil
 • Individualne okoliščine lastnika in psa iz vidika stroškov in enostavnosti uporabe

Vsak pes ima drugačno izkušnjo z vnetjem ušes. To vpliva na obisk pri veterinarju, lahko pa tudi pomeni, da pes ne dovoli dajati zdravila.

Če zdravila ni mogoče pravilno aplicirati to ne bo vplivalo samo na izid zdravljenja, ampak se bo povečalo tudi tveganje za razvoj rezistence na protimikrobna zdravila.

 

 Če želite izvedeti več o rešitvah, ki jih Dechra ponuja za otitis externa, lahko veterinarji kliknete na polja z našimi proizvodi

 

Povzetek ključnih informacij

 • Otitis externa je eden izmed najpogostejših razlogov za obisk psov v veterinarskih ambulantah
 • Sistem PSPP bi morali upoštevati vsi veterinarji pri zdravljenju primerov OE – to vključuje upoštevanje primarnih vzrokov, sekundarnih infekcij, predispozicijskih in perpetuirajočih dejavnikov.
 • Alergije, še zlasti atopični dermatitis so najpogostejši primarni vzrok OE.
 • Citologija je ključna komponenta pri diagnostiki in dolgoročnem zdravljenju OE in jo je treba upoštevati skupaj s številnimi drugimi posameznimi dejavniki pri odločanju o najboljšem načrtu zdravljenja za pacienta.
 • Dechra zagovarja oblikovanje Vseživljenjskega partnerstva za težave z ušesi z lastniki in pacienti, ki imajo vnetje zunanjega sluhovoda in nudi veliko podporo pri tem.

Avtorji

Emily Armstrong BVSc MRCVS
Veterinary Technical Manager
Dechra Veterinary Products

Linda Holm Segerqvist DVM
European Companion Animal Product Manager – Otitis
Dechra Veterinary Products

 

 1. O’Neill et al (2021) Prevalence of commonly diagnosed disorders in UK dogs under primary veterinary care: results and applications. BMC Veterinary Research 17 (69)

 2. Internal report OTI21

 3. Bensignor, B (2021) An approach to Otitis BSAVA Manual of Canine and Feline Dermatology 4th ed. Gloucester, British Small Animal Veterinary Association 143-149

 4. Forsythe, P.J. (2016) Acute otitis externa: the successful first-opinion ear consultation. In Practice FOCUS 2-6

 5. Saridomichelakis, M.N., et al. ( 2007 ) Aetiology of canine otitis externa: a retrospective study of 100 cases. Veterinary Dermatology 18, 341 – 347

 6. Zur, G., et al ( 2011 ) The association between the signalment common causes of canine otitis externa and pathogens. Journal of Small Animal Practice 52, 254 – 258

 7. Favrot et al (2010) A prospective study on the clinical features of chronic canine atopic dermatitis and its diagnosis. Veterinary Dermatology 21, 23-31

keyboard_arrow_up