Obvladovanje bolečine pri govedu

Z razvojem govedorejstva in vse večjo ozaveščenostjo o dobri kmetijski praksi je obvladovanje bolečine pri govedu vse bolj aktualna tema. Ljudje so dolga leta mislili, da krave ne čutijo bolečine. Od kod to prepričanje?

Prepoznavanje bolečine pri govedu je zelo težko, saj so strokovnjaki za skrivanje bolečine in neugodja. Da bi stvari nekoliko olajšali, je bilo razvitih nekaj metod za ocenjevanje bolečine. Vsaka metoda ima določene omejitve, še posebej, ker imamo opravka z neverbalnimi pacienti, vendar nam daje pregled in dokazuje, da govedo dejansko čuti bolečino kot vsa druga živa bitja, le da jo izraža z drugačno intenzivnostjo.

Na podlagi razumevanja tega dejstva, se moramo zavedati, da vsi standardni zootehnični postopki, kot je npr. odstranjevanje rogov, zahtevajo multimodalni pristop k obvladovanju bolečine.

Celostni pristop

Dechra vas podpira s celostnim pristopom k celovitemu lajšanju bolečin.

Obvladovanje bolečine pri govedu - Celostni pristop Dechra

Učinkovito obvladovanje bolečine pri govedu ima ključno vlogo pri okrevanju. Najlažji način za zdravljenje bolečine je, da najprej ugotovimo vzrok. Veliko bolečih stanj je posledica napačnega razumevanja potreb živali v bivalnih razmerah. Veterinarji imajo ključno vlogo pri ocenjevanju teh potreb in zagotavljanju celovitih nasvetov za čim boljše rezultate farme in dobrobiti živali.

Prepoznavanje nelagodja ali bolečine pri živalih je težko in ga je težko izmeriti. Splošni znaki bolečine pri prežvekovalcih so subtilni in vključujejo zmanjšan apetit, otopelost, izogibanje stikom s človekom, povišano telesno temperaturo, povečan srčni utrip ali hitrejše dihanje.

Zaradi omejenega dostopa do varnih zdravil za živalske vrste, ki se uporabljajo za proizvodnjo hrane, je učinkovito obvladovanje bolečine pri teh živalih še posebej zahtevno. Pri akutni bolečini, povezani s kirurškim posegom ali poškodbo, so se lokalni anestetiki pokazali, kot najboljši kompromis med varnostjo hrane in učinkovitostjo. Družba Dechra si prizadeva zagotoviti inovativne rešitve, ki bodo omogočile učinkovito in praktično obvladovanje bolečine pri rejnih živalih.

Ukrepi za obvladovanje bolečine

Dechra si prizadeva podpirati veterinarje pri izvajanju ukrepov za obvladovanje bolečine pri živalih za proizvodnjo hrane.

Če želite izvedeti več, si prenesite brošuro, ki jo je pripravila Theresa Tschoner, dr. vet.med.

keyboard_arrow_up